Restavriranje

V restavriranje prevzamemo predmet ne glede na njegovo poškodovanost. Pri restavriranju se poslužujemo tradicionalnih restavratorskih postopkov.

Kaj pridobimo z restavriranjem?

S pravilno izvedenim restavratorskim posegom, predmetu oz. objektu podaljšamo življenjsko dobo. Povrnemo uporabnost in privlačnost, ki jo krasi nenadomestljiva patina (patina predstavlja starinski izgled, ki nastane z uporabo in delovanjem klimatskih dejavnikov v daljšem časovnem obdobju), katera nam priča o življenjski zgodbi predmeta. Vrednost predmeta se poveča.
Restavrirano stilno pohištvo in ostala stara lesena oprema vašemu domu da dušo in domačnost, ki jo potrebujete vsak dan, da se vi in vaši obiskovalci dobro počutite.

Galerija

Restavratorski poseg

Vsak restavratorski poseg je prilagojen na dejansko stanje predmeta. V glavnem pa z restavratorskim posegom opravimo:

 • dokumentiranje
 • naravoslovne raziskave kot Poročilo naravoslovnih preiskav LDV
 • čiščenje
 • insekticidno in fungicidno zaščito
 • konstrukcijska popravila z statično sanacijo in izdelavo novih delov
 • kitanje
 • površinsko obdelavo (retuširanje, oljenje, voskanje, šelakovo polituro)
 • restavriranje okovja
 • sestavljanje in montaža okovja
 • navodila o ravnanju z predmetom.
 • klimatiziranje

Zakaj les propada?

Kot večina dobrin je tudi les podvržen degradaciji. Za propad lesa so najnevarnejši spremenljivi klimatski dejavniki in lesni škodljivci kot so insekti, trohnobe in lesne gobe. Poškodbe v lesu so lahko povzročene z strani posameznega dejavnika ali iz kombinacije več dejavnikov. Poškodbe na lesu povzročene z strani navedenih škodljivcev so večinoma trajne. Zato je zelo pomembno, da se predmet, ki je napaden od lesnih škodljivcev čim prej zaščiti pred nadaljnjim propadom.

Restaviramo na okolju prijazen način

Pri restavriranju težimo k uporabi materialov, ki so okolju prijazni. V naši delavnici boste videli mnogo naravnih materialov kot so:

ŠELAK

(rubin, pomaranča, limon, brezbarven)

NARAVNE SMOLE

(damar, kopal, gumiarabika, mastik)

VOSKI

(čebelji, karnauba, mikrokristalični)

OLJA

(laneno, slamnato, parafinsko, orehovo)

TERPENTIN,
Beneški TERPENTIN

   

KLEJ

(kostni, kožni, zajčji, ribji klej)

KAZEIN

   

   

NARAVNI PIGMENTI IN BARVILA

   

   

restavriranje pohištva vseh obdobij

Skrinje, omare, spalnice, kredence, mize, stoli, predalčniki, lesene ure in ostalo pohištvo

RESTAVRIRANJE SAKRALNE OPREME

Zakristijske omare, cerkvene klopi, klečalniki, orgelske omare, lesene kapelice, božji grobovi, kori itd.

RESTAVRIRANJE LESENIH GLASBENIH INŠTRUMENTOV

Klavirji, pianini, kitare, violine in ostali stari leseni inštrumenti

Restavriramo tudi etnološke predmete. V restavriranje prevzamemo predmet ne glede na njegovo poškodovanost. Pri restavriranju se poslužujemo tradicionalnih restavratorskih postopkov.

Najboljše za staro pohištvo.

Strokovna izobrazba v Benetkah pri najboljših profesorjih iz Italije, Francije in Nemčije ter dolgoletne izkušnje so garancija, da bomo opravili restavratorsko delo nad vašimi željami.

TOPLINA IN ELEGANCA

Staro pohištvo ni zgolj uporabno, je estetsko prijetno in je resnična vez s preteklostjo. Stil preteklega stoletja tudi danes daje toplino in eleganco prostoru.

Poglej reference

Restavriranje lesenih konstrukcij

Restavriranje in statična sanacija

Les je izjemno pomemben arhitekturni element, ki je bil zelo prisoten v gradnji starih objektov. Z restavriranjem lahko večino lesenih konstrukcij ohranimo. Restavrirane lesene konstrukcije starim objektom dajejo svojstven pečat časa, ki je nezamenljiv z novim lesom ali celo drugimi novejšimi materiali.

Restavriranje nam omogoča statično utrditev dotrajanih elementov do te mere, da bodo še dolgo v prihodnost opravljali svojo funkcijo.

Statična sanacija lesenih konstrukcij

Pri najzahtevnejših statičnih sanacijah uporabljamo epoksi in poliestrsko smolo v kombinaciji z karbonskimi, jeklenimi, steklenimi vlakni in palicami ali trakovi.

 

Poglej reference

Restavriranje stavbnega pohištva

Vhodna vrata, notranja vrata, predelne stene, izložbe in okna

Ohranjanje zunanjega stavbnega pohištva je izjemnega pomena za lep in skladen izgled starih hiš. Nobeno novo stavbno pohištvo ne more v popolnosti nadomestiti originalnega starega pohištva.

Najpogostejši razlogi za zamenjavo starega stavbnega pohištva z novim so v prevelikih toplotnih izgubah. Z manjšimi dopolnitvami stavbnega pohištva zmoremo bistveno zmanjšati toplotne izgube, zagotoviti večjo varnost in povečati ognje odpornost.

Poglej reference

Vaši obiskovalci skoraj ne morejo k vam, da ne bi šli mimo vhodnih vrat. Naj jim vhodna vrata sporočijo nekaj lepega o vas.

Razvili smo postopek

S pomočjo vodilnih strokovnjakov smo razvili sistem za vakuumsko impregniranje-utrjevanje lesenih predmetov. Z vakuumskim impregniranjem se zaščiti in utrdi slab les. Postopek omogoča uporabo različnih utrjevalcev in zagotavlja impregnacijo po celotni debelini..

Les ima veliko škodljivcev

Kot naravni material je les zelo podvržen degradaciji, še posebno, ko pridejo v stik z lesom insektni in fungicidni škodljivci. V lesu pride do poškodb, ki bistveno spremenijo osnovne lastnosti lesa. Poškodbe so tudi tako hude, da resno ogrozijo nadaljni obstoj predmeta.

Ročno impregniranje

Za ohranitev najhuje poškodovanih elementov so restavratorji pričeli z ročnim utrjevanjem slabega lesa s pomočjo lepil in naravnih ter umetnih smol. Z ročnim načinom utrjevanja se je lahko uspešno pri elementih manjšega volumna, ker utrjevalec pri ročnem nanašanju ne prodre po celotni masi predmeta.

Pri ročnem impregniranju-utrjevanju večjih predmetov se utrdi zgolj zunanji sloj medtem ko notranjosti ne utrdijo.

Vakumsko impregniranje

nam da odlične rezultate, prav na najbolj poškodovanem lesu so najboljši rezultati. Zanimiv je podatek da je imel kos lesa pred impregniranjem težo 1kg, takoj po impregniranju pa je imel težo 2,38kg. Po klimatizaciji in zorenju je teža predmeta 1,37kg. Teža se je povečala na račun impregnanta s katerim se je utrdilo predmet.

Naslednji tečaj

KDAJ

Nasednji tečaj poteka med 12. 9. - 17. 9. 2022

KJE

Gaberje 4, 6222 Štanjel

TRAJANJE

35ur (5dni x 7ur).

CENA

400€

Prijavi se zdaj!

Seznanite se s pravilnim pristopom k restavriranju pohištva in etnoloških predmetov. Tečaj je razdeljeni na teoretični in praktični del in so namenjeni vsem starostnim skupinam. Za zaključene skupine obseg in trajanje tečaja prilagodimo individualnim potrebam.

Pošljite povpraševanje

Desno se nahaja obrazec za oddajo povpraševanja po naših storitvah. Prosimo, da čim bolj podrobno opišete vašo potrebo po storitvi in v kratkem vam bomo poslali ponudbo na vaše povpraševanje.