Vakuumsko utrjevanje

Z namenom ohranjanja lesa, upočasnjevanja staranja in v izogib gnitju se poslužujemo postopka vakuumskega utrjevanja. Preberite si več o našem postopku.

Razvili smo postopek

S pomočjo vodilnih strokovnjakov smo razvili sistem za vakuumsko impregniranje-utrjevanje lesenih predmetov. Z vakuumskim impregniranjem se zaščiti in utrdi slab les. Postopek omogoča uporabo različnih utrjevalcev in zagotavlja impregnacijo po celotni debelini..

Les ima veliko škodljivcev

Kot naravni material je les zelo podvržen degradaciji, še posebno, ko pridejo v stik z lesom insektni in fungicidni škodljivci. V lesu pride do poškodb, ki bistveno spremenijo osnovne lastnosti lesa. Poškodbe so tudi tako hude, da resno ogrozijo nadaljni obstoj predmeta.

Ročno impregniranje

Za ohranitev najhuje poškodovanih elementov so restavratorji pričeli z ročnim utrjevanjem slabega lesa s pomočjo lepil in naravnih ter umetnih smol. Z ročnim načinom utrjevanja se je lahko uspešno pri elementih manjšega volumna, ker utrjevalec pri ročnem nanašanju ne prodre po celotni masi predmeta.

Pri ročnem impregniranju-utrjevanju večjih predmetov se utrdi zgolj zunanji sloj medtem ko notranjosti ne utrdijo.

Vakumsko impregniranje

nam da odlične rezultate, prav na najbolj poškodovanem lesu so najboljši rezultati. Zanimiv je podatek da je imel kos lesa pred impregniranjem težo 1kg, takoj po impregniranju pa je imel težo 2,38kg. Po klimatizaciji in zorenju je teža predmeta 1,37kg. Teža se je povečala na račun impregnanta s katerim se je utrdilo predmet.

Primer spremljanja učinkovitosti impregnacije lesa s konfokalnim mikroskopom

(Avtor: Mateja Golež, Luka Škrlep, Janko Čretnik, Alenka Mauko, ZAG)

Neimpregniran vzorec lesa

Impregniran vzorec lesa

SEM mikroposnetek lesnih vlaken

Pora po impregnaciji

Barvni polygon globine poškodb lesenega predmeta. Temno modra barva ponazarja najgloblje poškodbe – 3.5 mm

Zapolnitev pore z impregnacijskim sredstvom

Pošljite povpraševanje

Desno se nahaja obrazec za oddajo povpraševanja po naših storitvah. Prosimo, da čim bolj podrobno opišete vašo potrebo po storitvi in v kratkem vam bomo poslali ponudbo na vaše povpraševanje.